Oekraïne

De overheid regelt zo goed mogelijk de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wil je weten wat jij kan doen? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

Wat je kan doen

Opvang in onze gemeente

Alle veiligheidsregio’s hebben via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Oisterwijk maakt deel uit van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, district Hart van Brabant. We willen de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk ontvangen. Naast de gemeentelijke opvangplekken zijn er ook particulieren die opvangplekken ter beschikking stellen.

Particuliere opvang

Per januari 2024 verblijven 100 mensen bij particulieren. 

Opvanglocaties

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvangplekken in de regio Midden- en West Brabant wordt centraal gecoördineerd vanuit Eindhoven. Wil je in aanmerking komen voor een gemeentelijke opvangplek in deze regio, neem dan contact op met het regionaal aanmeld- en coördinatiepunt in Eindhoven.

De gemeente Oisterwijk heeft meerdere opvanglocaties waar ongeveer 300 mensen kunnen verblijven:

Klooster Nieuwenhof Moergestel

Het college van Oisterwijk heeft besloten om Klooster Nieuwenhof in Moergestel tijdelijk beschikbaar te maken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het huurcontract is verlengd tot en met maart 2025. 

Streekpark Klein Oisterwijk

Vanaf juli 2022 worden Oekraïense ontheemden opgevangen op Streekpark Klein Oisterwijk. Het huurtcontract is verlengd tot en met maart 2025.

Stichting Nivon Morgenrood

Deze locatie biedt enkele plaatsen aan als (crisis)noodopvang. Het huurcontract is verlengd tot en met maart 2025.

Leefgeld

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven kunnen leefgeld krijgen. Als vluchtelingen in een gastgezin verblijven, moeten zij zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar zij verblijven. Leefgeld wordt alleen uitgegeven als vluchtelingen staan ingeschreven. Maak hiervoor een afspraak. Kies bij de afspraken voor 'Vestiging vanuit buitenland of onbekend adres'.

We betalen maandelijks voorafgaand aan de 1e van de maand het leefgeld uit.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming (2001/55 EG) geeft in Nederland recht op opvang en medische zorg. En onderwijs voor minderjarige kinderen. Het geeft ook de mogelijkheid om te werken. Als je onder de richtlijn valt, mag je tot 4 maart 2025 in Nederland blijven. Of je onder de richtlijn in Nederland valt, lees je op de website van de IND.

Zorg

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen altijd medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. Dit verloopt via RMO Oekraine. De manier waarop de kosten hiervan worden vergoed of gedeclareerd, verschilt. Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid

Toeslagen

Kom je uit Oekraïne en ben je naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog? Dan kun je misschien toeslag krijgen. Dit hangt af van jouw situatie. Op de website van de belastingdienst staat hierover meer informatie. 

Werken

Mogen Oekraïense ontheemden werken

Vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne vallen, mogen arbeid in loondienst verrichten in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). Vluchtelingen hebben een bewijs van verblijf nodig om te kunnen werken. Die krijgen ze als ze zich inschrijven bij de gemeente en voldoen aan de voorwaarden. Meer informatie hierover vind je op de site van de rijksoverheid.

Ik ben werkgever

Heb je vacatures en wil je weten of Oekraïense ontheemden bij jou aan het werk kunnen? De gemeente Oisterwijk heeft een samenwerkingsverband met het Werkgevers Servicepunt Midden-Brabant (WSP). WSP Midden-Brabant is het aanspreekpunt voor werkgevers in de regio met personeelsvraagstukken en/of die inclusief willen ondernemen en helpt bij het versterken van hun bedrijf. Met vragen kun je terecht bij WSP Midden-Brabant

Weet je al voldoende en wil je contact met de gemeentelijke accountmanager WERK? Stuur dan een mailtje aan gemeente@oisterwijk.nl.

Contactpersoon