Ontwerpbestemmingsplan ter inzage voormalige Kartonnagefabriek Oisterwijk

vrijdag 6 oktober 2023

Het college heeft op dinsdag 3 oktober ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Baerdijk-Rodebrugstraat op de locatie van de voormalige kartonnagefabriek. Op donderdag 5 oktober ondertekenden wethouder Eric Logister namens de gemeente Oisterwijk en Petro van Zon namens Van Zon Beheer een anterieure overeenkomst voor het bouwproject voor 29 woningen. In de overeenkomst staan onder andere afspraken over de soorten woningen en de huurprijzen. 

Eric Logister schudt hand Petro van Zon voor raadhuis

Kwaliteitsimpuls voor het gebied

Het project bij de voormalige Kartonnagefabriek kent een lange geschiedenis. Wethouder Eric Logister is blij met deze volgende stap in het proces: “De locatie van de voormalige Kartonnagefabriek is veel inwoners al jaren een doorn in het oog. Eerdere plannen haalden de eindstreep niet. In 2020 hebben we een herstart gemaakt met een intensief proces met uitgebreide participatie van omwonenden. Dat resulteerde in maart 2021 in vaststelling van de stedenbouwkundige kaders door de raad. Het plan dat er nu ligt is wat het college betreft een enorme kwaliteitsimpuls voor het gebied met goede afspraken over huurprijzen.”

Variatie in woningen

Het plan bevat verschillende soorten woningen; 2 studio’s in het sociale huursegment (liberalisatiegrens), 8 grondgebonden woningen geschikt voor gezinnen en 16 appartementen in de middenhuur (tot een maximaal huurbedrag van €1.000,-) en 3 duurdere huurappartementen. 

Het appartementengebouw wordt hoger dan opgenomen in de kaders. Dit heeft te maken met het hoogteverschil in het plangebied. Om de nieuwbouw mogelijk te maken wordt een aantal bomen vervangen. De bomen aan de Rodebrugstraat kunnen behouden blijven, aan de Baerdijk zorgt vervanging van de bomen voor versterking van de laanstructuur op onze groene kaart.

Deelauto’s 

In het project worden twee parkeerplaatsen voor deelauto’s gerealiseerd. De deelauto’s zijn bestemd voor de bewoners van zowel het appartementengebouw als de grondgebonden woningen en kunnen ook door omwonenden gebruikt worden. Hierdoor kunnen we in de beperkte ruimte de benodigde parkeeropgave faciliteren.

Vervolg

Omwonenden zijn door de initiatiefnemer op de hoogte gebracht van de plannen tijdens een informatiebijeenkomst op 3 oktober jl. Het ontwerpbestemmingsplan wordt vanaf 13 oktober ter inzage gelegd gedurende een periode van zes weken. In deze periode mag eenieder een zienswijze indienen ten aanzien van het plan. Wanneer er geen zienswijzen met een grote impact worden ingediend, verwachten we het bestemmingsplan ter vaststelling aan te kunnen bieden voor een raadsvergadering in het eerste kwartaal van 2024.