Leefwereldverbeteraar M. van den Oever uit Haaren ontvangt Groene Pluim 

donderdag 10 oktober 2024

Op 10 oktober – de dag van de duurzaamheid- reikte wethouder Eric Logister de Groene Pluim uit aan algemeen directeur Ari Idema van M. van den Oever uit Haaren. Het is de tweede Groene Pluim in de gemeente Oisterwijk. De Groene Pluim is een stimuleringsprijs en beloning voor bedrijven en organisaties die zich opvallend inzetten op het vlak van duurzaamheid en sociaal beleid. Inmiddels zijn er zo’n 85 Groene Pluimen uitgereikt in Nederland. 

Op de foto van links naar rechts: Henk Krols (bestuurslid de Groene Pluim), Ari Idema (algemeen directeur M. van den Oever), Jeroen van den Oever (adjunct directeur M. van den Oever) en wethouder Eric Logister

Groene draad in bedrijfsprocessen 

M. van den Oever wil een prettige leefomgeving creëren, water opvangen bij regen, schaduw creëren en de lucht in en om de steden schoon houden. Naaldbomen vangen fijnstof, loofbomen nemen gasvormige vervuiling op, wat zomersmog vermindert. Bomen zijn dan ook echte leefwereldverbeteraars. Innovatie in verduurzaming en vermindering van schadelijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en fossiele brandstoffen, loopt als een groene draad door de bedrijfsprocessen. Zo streeft M. van den Oever naar maximaal hergebruik van grondstoffen. De boomkweker gebruikt organische meststoffen en bodemverbeteraars uit eigen restproducten, beendermeel en een methode die CO2 in de bodem vastlegt. Snoeiafval uit de gemeente wordt toegevoegd om de cirkel te sluiten. Op de boomkwekerij zaait M. van de Oever bloemenmengsels die veel nuttige insecten, bijen en vlinders aantrekken. ‘Het kweken van Natuurlijke Groeikracht’, zo zegt algemeen directeur Ari Idema. 

Iedereen doet mee 

Ook op sociaal gebied steekt M. van de Oever met de kop boven het maaiveld uit. De kweker committeert zich aan ‘Veilig werken in de boomverzorging’, zowel voor de medewerkers als voor de kweekprocessen. Daarnaast wordt er ingezet op arbeidsparticipatie: ‘Iedereen doet mee’. Dat gebeurt via sociaal ontwikkelbedrijf WSD die de kantoortuin onderhoudt en via het Refugee Team, zodat statushouders bij de kwekerij kunnen werken. 

Inspiratiebron

Wethouder Logister ziet M. van den Oever als inspiratiebron voor anderen: “De maatschappelijk verantwoordelijkheid die zij nemen, zowel op het gebied van duurzaamheid als sociaal, is een inspiratie voor anderen. Zij zetten een grote stap extra in hun bedrijfsvoering om de leefwereld van ons allemaal te verbeteren. Ik ben er trots op dat ik nu de tweede Groene Pluim heb mogen uitreiken in de gemeente Oisterwijk, dit smaakt naar meer!”
  
De accreditatiecommissie van de Groene Pluim was onder de indruk van de duurzame doelstellingen, de maatschappelijke betrokkenheid en de motivatie om anderen te inspireren. M. van den Oever is de tweede duurzame ondernemer die in de gemeente Oisterwijk de Groene Pluim ontving en treedt daarmee in de voetsporen van de Cromvoirtse. Voor meer informatie over de Groene Pluim kijk je op de website www.degroenepluim.nl.