Wie moeten er aan het werk?
Waterschap De Dommel onderhoudt de belangrijkste beken en sloten, dit noemen we de A-watergangen. Grondeigenaren langs deze wateren moeten het gemaaide gras en planten zelf opruimen. Voor de kleinere sloten (B-watergangen) zijn beide aangrenzende eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud. Heb je grond langs een sloot? Dan moet je samen met de eigenaar aan de andere kant van de sloot het onderhoud regelen. Dit geldt voor iedereen: ondernemers, particulieren en organisaties. Als gemeente zijn wij samen met de perceeleigenaar aan de overkant van de sloot, verantwoordelijk voor het onderhoud van de aangrenzende sloot. Hierbij kan de eigenaar kiezen of wij de hele sloot maaien en het maaisel op zijn perceel leggen voor verwerking, of dat we alleen onze kant maaien en ons maaisel afvoeren. De perceeleigenaar doet daarna aan zijn kant het hetzelfde.
Wat houdt slootonderhoud in?
Met slootonderhouden bedoelen we het maaien van oevers en de bodem van de sloot. Het gaat ook om het verwijderen van maaisel, planten en rommel en het open houden van duikers, dit zijn de buizen of tunnels die onder een weg, dijk of spoorlijn doorlopen en water van de ene kant naar de andere kant laten stromen. Zo kan het water goed doorstromen en verklein je de kans op wateroverlast.
Controleren van slootonderhoud
Een goed onderhouden sloot is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je buurt. Daarom controleert het waterschap elk jaar of de eigenaren van grond langs de sloot hun onderhoud goed doen. Als dat niet zo is, of als er iets het water tegenhoudt, krijgen deze eigenaren een brief. Daarin staat wat ze moeten doen en voor welke datum dit klaar moet zijn.
Een stuurbaar watersysteem
Na een droge zomer is het belangrijk om water vast te houden. We willen dus niet al het water laten wegstromen. Als er genoeg ruimte is in het watersysteem, laten we het water in de grond zakken. Wel zorgen we ervoor dat dit bij hevige regen geen wateroverlast veroorzaakt voor anderen.
Advies
Ons advies is: Wacht niet met het onderhouden van de sloot, maar zet meteen een stuwtje of duikerschot in. Zo werken we samen aan een slim watersysteem dat water vasthoudt wanneer het kan en afvoert wanneer dat nodig is.
Meer informatie
Mocht je naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, mail dan naar gemeente@oisterwijk.nl met als onderwerp ‘Slootonderhoud 2024’.