Expositie Wij…doorbreken de cirkel van geweld te zien op de Lind in Oisterwijk. 

dinsdag 13 augustus 2024

Van 13 augustus tot 3 september 2024 is de expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld te zien op de Lind in Oisterwijk. WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is een reizende expositie die nu op doorreis is in Oisterwijk. De expositie maakt op een laagdrempelige manier huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar in brede lagen van de bevolking en levert zo een bijdrage aan het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp.

foto onthulling bord

Wethouder Dion Dankers en Guusje Veenhoven, manager exposities en communicatie van de stichting Open mind, openen de expositie 'WIJ…doorbreken de cirkel van geweld' op de Lind in Oisterwijk.

Wethouder Dion Dankers: “Huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en de taboes daarom heen doorbreken is enorm lastig. Het is iets waar je liever niet mee naar buiten treedt, het gebeurt achter de voordeur en er is, als je het gesprek al begint, altijd twijfel of je vermoedens wel kloppen. Toch is het vaak een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’, die impact heeft en er mede voor kan zorgen dat de vaak vicieuze cirkel van geweld wordt doorbroken.”

Cijfers tonen aan dat het één van de grootste maatschappelijke problemen binnen onze samenleving is. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Het gebeurt veelal niet in de openbaarheid en er is een hoog percentage herhaling. Ook in de regio Hart van Brabant en de gemeente Oisterwijk is dit een urgent thema binnen het sociaal domein.

'WIJ…doorbreken de cirkel van geweld' maakt met behulp van krachtige portretten en de daarbij behorende indringende verhalen duidelijk dat huiselijk geweld en kindermishandeling overal voor kunnen komen, dat het niet mag en dat het niet oké is. We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof het niet bestaat. Of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Nee, JIJ kunt iets doen en er mede voor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. WIJ…geeft inzichten en voorbeelden hoe JIJ de cirkel van geweld kunt doorbreken.

De buitenexpositie is nog tot 3 september te bezoeken op de Lind in Oisterwijk. 

Heb jij zorgen over huiselijk geweld of de veiligheid van een kind? Neem dan contact op met Loket Wegwijs Oisterwijk, loketwegwijs@oisterwijk.nl of bel 013 - 30 30 440 of met of met Veilig Thuis Midden-Brabant.

Stichting Open mind is een idealistische stichting die als doel heeft om onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. Open mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Door het realiseren van impactvolle kunstprojecten en het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte, met als doel de bespreekbaarheid te vergroten en de situatie van kwetsbare mensen in onze samenleving te verbeteren. Open mind verbindt door het vertellen van persoonlijke verhalen en helpt daarmee onbegrip de wereld uit.