Energieklussers helpen inwoners energie te besparen

woensdag 27 september 2023

Joop Jabroer uit Oisterwijk is 1 van de 13 energieklussers. Hij helpt inwoners met een laag inkomen energie te besparen. Hoe? Door kleine aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld door led-lampen, tochtstrips, een brievenbusborstel of radiatorfolie te plaatsen.

Joop Jabroer (links) en Léon Geers (rechts)

Inwoners kunnen dit zelf doen of door een energieklusser laten doen. De materialen en de hulp zijn gratis voor inwoners. Gemeente Oisterwijk betaalt het project. Energiecoöperatie DEC Oisterwijk organiseert het werk van alle 13 energieklussers. “We kijken welke aanpassingen mogelijk zijn. En dat gaan we meteen regelen. Dat is het leuke van dit project. Mensen hebben er écht wat aan.”

Advies én klussen

Inwoners melden zich aan en er wordt een afspraak gepland. Dan komen Joop en zijn vaste klusmaat langs. “Mijn collega gaat in gesprek met de bewoner. Hij is ook energiecoach en geeft advies. Bijvoorbeeld over wat mensen zelf kunnen doen. Denk aan korter douchen of de verwarming een graad lager zetten. Of kijken in welke ruimte de verwarming misschien wel uit kan. Ondertussen kijk ik rond welke aanpassingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door ledlampen aan te brengen. Een ledlamp is 85 tot 90% energiezuiniger. Veel mensen weten dat niet. Zijn er nog halogeen lampen? Dan vervang ik die meteen. Ook kijk ik naar tochtstrips. Soms zijn ze helemaal niet aanwezig. Een andere keer versleten. Ook dat regel ik direct.”

Doen wat nodig is

Joop en zijn klusmaat doen 2 afspraken op een dag. Een afspraak duurt ongeveer 2 uur. “Meestal is dat te kort om alle aanpassingen te doen. De week erop komen we dan terug. Als het nodig is nemen we nieuwe materialen mee die we niet bij ons hadden. Soms moeten we bijvoorbeeld veel radiatorbuizen isoleren. Of isolatiefolie achter de verwarming aanbrengen. Sommige aanpassingen wil niet iedereen. Zoals een waterbesparende douchekop. Het bespaart een hoop, maar de straal is niet altijd favoriet. Als iemand de douchekop wel wil, dan hangen we ‘m op. Zo maken we écht alles op maat voor de bewoner.”

Met plezier

De 13 energieklussers zijn (bijna) allemaal gepensioneerd. Ook Joop. “Iemand vroeg of ik druk was en nog tijd over had. Ik heb genoeg te doen, maar een halve dag in de week klussen leek me wel wat. We weten allemaal dat het klimaat verandert. Het kan zo niet langer doorgaan. En door de hoge energieprijzen kunnen mensen hun rekening niet meer betalen. Dat is triest. Daarom zet ik me met plezier in als energieklusser voor de inwoners van Oisterwijk.”

Jouw huis ook energiezuiniger?

Inmiddels zijn er al 400 woningen bezocht en voorzien van kleine energiebesparende maatregelen. Heb jij ook een laag inkomen? Wil je meedoen? Stuur een email naar energierekeningomlaag@dec-oisterwijk.nl met daarin je naam, adres en telefoonnummer. Energiecoöperatie DEC Oisterwijk neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Heb je nog vragen? Of wil je je telefonisch aanmelden? Bel dan bij voorkeur op woensdagmiddag naar (06) 20 40 73 17.

Kijk ook eens op onze pagina Energiearmoede.