College Oisterwijk stelt raad voor om Staalbergven nieuw leven in te blazen maar zonder wedstrijdbad

woensdag 21 augustus 2024

Het college van de gemeente Oisterwijk heeft besloten om de raad voor te stellen om Openluchtbad Staalbergven op de huidige locatie te revitaliseren. Als het aan het college ligt, kiest de raad voor het scenario waarbij het diepe wedstrijdbad komt te vervallen. 

Luchtfoto van Staalbergven

In december 2023 besloot de raad dat het college 2 scenario’s verder moest uitwerken: revitalisatie van het volledige Openluchtbad Staalbergven én revitalisatie van Openluchtbad Staalbergven maar dan zonder het diepe wedstrijdbad, mits uit nader onderzoek blijkt dat het ven niet extra belast wordt. De raad sprak toen een voorkeur uit voor dat eerste scenario. Het college adviseert nu, na verschillende (externe) onderzoeken en adviezen, om te kiezen voor het tweede scenario. Dat zou betekenen dat het diepe wedstrijdbad komt te vervallen. Voor dit scenario is een investeringsbudget van € 6.095.000 nodig. 

Nader onderzoek 

Naar aanleiding van het raadsbesluit van december 2023 is aanvullend onderzoek gedaan door Hospitality Group. Daarbij is gekeken naar (het verlichten van) de druk op het ven, een prognose van het aantal minder te verwachten bezoekers bij de verschillende scenario’s en daarnaast een prognose voor de exploitatie op beide varianten. Aan Bremen Bouwadviseurs is gevraagd om een advies uit te brengen over een gefaseerde aanpak en welke gevolgen dat heeft voor de investeringen.
Vervolgens is aanvullend onderzoek gedaan naar de extra druk op het ven als gevolg van de verschillende scenario’s. Met een aantal maatregelen is die druk volgens hen goed te bewaken en te reguleren, waarmee ook natuurmonumenten als eigenaar van Staalbergven kan instemmen.

Inbreng van inwoners

Vanuit diverse stakeholders zijn initiatieven genomen om de financiële dekking te verbeteren, het is echter lastig gebleken om dat structureel vorm te geven. Met vertegenwoordigers van actiegroep ‘Hard voor ’t Staal’ zijn opbouwende gesprekken gevoerd en ook het Europees Keramisch Werkcentrum heeft aangegeven een bijdrage te willen leveren voor publiciteit en draagvlak. Het college is deze stakeholders erkentelijk voor hun inspanningen die mogelijk nog voor een lastenverlichting kunnen zorgen. Omdat dit nog onzeker is, is hiermee in het financiële plaatje van de verschillende scenario’s geen rekening gehouden. 

Voorstel voor scenario zonder wedstrijdbad

Het scenario zonder wedstrijdbad is financieel gunstiger dan met wedstrijdbad. Voor dit scenario moet structureel € 183.576 aanvullend budget binnen de gemeentebegroting worden gevonden. Bij het scenario mét wedstrijdbad zou dat € 278.093 per jaar zijn. Een volledige renovatie inclusief wedstrijdbad levert relatief gezien ook minder op volgens de onderzoeken. De extra kosten wegen niet op tegen het aantal extra badgasten dat dit zou opleveren. 
Het college vindt het niet passend om te kiezen voor een dergelijke extra last, gelet op het meerjarenperspectief in de Perspectiefnota 2025 – 2028 (PPN) en de tal van andere ambities en wensen die daarin door de raad zijn uitgesproken. 

Vervolg

Met Natuurmonumenten is afgesproken dat uiterlijk 8 november 2024 een besluit wordt genomen over de toekomst van het Staalbergven. Het raadsvoorstel wordt daarom naar verwachting besproken in de raadsvergadering van 19 september 2024. Als de raad hier vervolgens tijdens de begrotingsvergadering van 7 november middelen voor vrijmaakt, zal het college verdere planuitwerking oppakken.