College Oisterwijk presenteert begroting 2024: Kansen creëren

woensdag 4 oktober 2023

Het college van Oisterwijk heeft besloten de begroting voor het jaar 2024 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. Het college presenteert een begroting die de eerste jaren sluitend is met in 2024 een verwacht positief resultaat van € 929.000. 

Geld

In deze begroting kijkt het college vooruit naar het jaar 2024 en de periode 2024-2027. Tal van crises vragen om het verkennen van nieuwe realiteiten. Zo zorgt de energiecrisis voor een energiebesparing waar geen voorlichtingscampagne tegenop kan. De Oekraïne-oorlog betekent dat in onze gemeente zo’n 300 ontheemden worden opvangen. Het grootste deel van hen heeft werk en maakt deel uit van onze samenleving. 

Crisis maakt creatief

Wethouder Anne Cristien Spekle: “We zien dus dat crisis creatief maakt. We moeten kansen creëren binnen de mogelijkheden. We willen investeren maar zeker zo belangrijk is dat we onze ambities en financiën structureel op orde hebben. Dat is ook belangrijk om onze inwoners te kunnen helpen.” Het college investeert in duurzame mobiliteit en in duurzame openbare verlichting. Ruimtelijke plannen worden uitgewerkt zodat de bouwopgave gerealiseerd kan worden na de stikstofimpasse. De uitvoering van de klimaat- en energieplannen krijgt een impuls.
Het college zet bij dat alles in op een inclusieve samenleving. Iedereen hoort erbij, iedereen doet mee. Dat geldt ook voor het verzamelen van ideeën over hoe de leefomgeving in de dorpen en buurten eruit moet zien. Niet dat daardoor ineens alles kan. Maar het teruggeven van de regie aan de inwoner is een van de mogelijkheden om de breed gevoelde politieke vertrouwenscrisis te lijf te gaan.

Solide, sober en slim

De kabinetscrisis zorgt voor een wisseling van politieke leiders en naar verwachting een herverkaveling van het politieke spectrum. Wat dit voor de gemeentelijke financiën betekent, is onbekend. Als er niets gebeurt, gaat ook Oisterwijk net als de meeste gemeenten vanaf 2026 een financieel dal in. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een solide, sober en slim huishoudboekje.

Besluitvorming over de begroting vindt plaats door de gemeenteraad op 9 november.