Glasvezelaansluiting
In onze gemeente hebben Deltafiber (hele gemeente) en Glaspoort (Moergestel en Haaren) glasvezel aangelegd. KPN is ook gestart met de aanleg van glasvezel (Oisterwijk). Zij bieden de mogelijkheid om alle woningen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Zij informeren zelf over de werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel in jouw straat en de aansluiting tot in huis. Volgend jaar worden volgens planning ook de bedrijventerreinen aangesloten.
Aanbieders
Het gebruik van internet wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Glasvezel maakt super snel internet mogelijk en draagt daarom bij aan een toekomstbestendige woon- en leefomgeving. De aanleg van glasvezel is in handen van Deltafiber en Glaspoort (joint venture van pensioenfonds ABP en KPN) en KPN. Zij bepalen zelf wanneer, waar en in welke specifieke gebieden zij willen aanleggen.
De mogelijkheid bestaat dat er nog andere glasvezelaanbieders komen. Hierdoor heb je meer keuzevrijheid in het aanbod om glasvezel te gebruiken. Vanuit de Telecomwet zijn wij verplicht partijen toe te laten. Helaas betekent dit dat de stoep vaker open gaat. Om de overlast in de openbare ruimte te beperken maken we afspraken.
De planning wordt bepaald door de partijen die glasvezel aanleggen. Hieronder een overzicht per kern op hoofdlijn.
Oisterwijk
- Deltafiber (aanleg gereed)
- KPN (aanleg gestart in voorjaar 2024)
Haaren
- Deltafiber (aanleg gereed)
- Glaspoort (aanleg gereed)
Moergestel
- Deltafiber (aanleg gereed)
- Glaspoort (aanleg gereed)
Heukelom
- Geen aanleg glasvezel door KPN, Delta Fiber Netwerk en Glaspoort
Wil je weten wanneer er in jouw straat glasvezel is/wordt aangelegd? Kijk dan op de websites van Delta Fiber Netwerk, Glaspoort en KPN.
Geen verplichting
De partijen die de glasvezelnetwerken aanleggen, mogen alleen jouw koop- of huurwoning aansluiten op glasvezel als je toestemming geeft. Dit komt omdat zij een glasvezelkabel van de straat naar je huis moeten aanleggen en in huis een glasvezelaansluitpunt installeren. Je bent niet verplicht om je huis aan te sluiten op de glasvezelnetwerken van de verschillende partijen. Wij adviseren om dit wel te doen, omdat het nu gratis is.
Zo kun je direct of in de toekomst een abonnement afsluiten voor glasvezelinternet. De kabel ligt dan al in je huis. Als je nu geen toestemming geeft en de kabel moet later alsnog worden aangesloten in je huis, dan moet je daar misschien voor betalen. Afspraken over een aansluiting en welke provider maak je met het glasvezelbedrijf.
Heb je geen contract afgesloten, maar laat je op een later moment wel glasvezel tot in huis aanleggen, dan kan het zijn dat je dan wel aansluit- en/of aanlegkosten moet betalen. De verschillende partijen informeren je over de kosten en het aanbod aan providers die ze over de glasvezel kunnen aanbieden.
Aansluiting op een tweede (of derde) glasvezelnetwerk heeft als voordeel dat je een bredere keuze aan providers / diensten krijgt. Het nadeel is dat er nogmaals een glasvezelkabel door je tuin moet worden gelegd en een extra kastje in je meterkast.
Controle werkzaamheden
De kans is aanwezig dat er tijdens het graven een nutsleiding zoals een gasleiding, elektriciteit of riolering wordt geraakt. Dat is meerdere keren gebeurd. We begrijpen dat inwoners zich hier zorgen over maken. Een gaslek kan immers voor een gevaarlijke situatie zorgen. Daarnaast geeft het ook overlast. Het gebeurt echter nooit expres en de aannemer is voorzichtig met het graven, omdat zij opdraaien voor de kosten van het herstellen van de schade. De aannemer die, namens de glasvezelpartijen, de werkzaamheden uitvoert controleert de uitvoering. Ook bekijken we samen met de medewerker Preventie Graafschade van Enexis naar de manier van werken, welke schades er hebben plaats gevonden en hoe deze in het vervolg zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Deze medewerker bezoekt ook de ploegen in het veld. Ook controleert de toezichthouder van de gemeente hoe er wordt gewerkt. Bijvoorbeeld of de straat weer netjes wordt hersteld nadat deze is open gegraven. Als dit niet netjes gebeurt, moet de aannemer dit herstellen. Zo proberen we overlast zoveel mogelijk te voorkomen en tegelijk zoveel mogelijk inwoners te laten profiteren van de voordelen van glasvezel.
Voordelen glasvezel
Met een glasvezelaansluiting kun je sneller internet afnemen en zo sneller up- en downloaden.
- Er is maar 1 verbinding nodig voor toepassingen als internet, telefonie en camerabeveiliging. Al deze diensten kunnen over 1 verbinding lopen. Dat kan omdat de bandbreedte van glasvezel heel hoog is
- De snelheid waarmee je bestanden ontvangt (downloadt) en verstuurt (uploadt) is gelijk. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Ook is de reactietijd (ook wel ping genoemd) zeer snel. Je kunt daardoor snel surfen op het internet, streamen en bestanden uitwisselen. Ook is glasvezel de beste verbinding voor het spelen van online games
- Bij het transporteren van data is er geen sprake van verlies van data zoals bij het traditionele kopernetwerk wel het geval is. Storingen treden nauwelijks op