Duurzaam wonen en tuinieren
Wil jij jouw eigen woning duurzamer en klimaatbestendiger maken? En kun je wat inspiratie of hulp gebruiken?
Geveltuintje en tegelwippen
Tegelwippen
Een groene tuin en leefomgeving zorgt er bewezen voor dat je je goed voelt. Het draagt bij aan meer verschillende soorten en planten in een gebied. Het levert minder warmte op tijdens zonnige dagen en laat het regenwater niet meer afstromen naar de riolering. Wip dus zoveel mogelijk tegels in je tuin en vervang deze voor groen.
Wij doen jaarlijks mee met het NK Tegelwippen. Ons doel is om per inwoner een halve tegel per jaar te wippen. Daarmee wippen we ruim 16 duizend tegels. Dit jaar kun je gebruik maken van onze Tegeltaxi. Geef je gewipte tegels door op de website NK Tegelwippen. Je vindt hier ook meer informatie over welke bloemen en planten je op de plek kan zetten van de gewipte tegels. Ook maak je kans op een Gouden tegel of Gouden schep.
Geveltuin
Heb je alleen een gevel en wil je liever groen? Dan leggen wij op aanvraag gratis een geveltuin voor je aan. Je zorgt zelf voor beplanting en onderhoud.
Subsidie en duurzaamheidslening
Op Verbeterjehuis ontdek je de kosten, besparingen en eventuele subsidies op energiebesparende maatregelen voor jouw woning. In Oisterwijk hebben we de duurzaamheidslening. Het geld dat je leent, investeer je dan in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie.
Zonnepanelen, aardgasvrij en isoleren
Zonnepanelen
Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Op de website van Milieucentraal staat alle informatie over de aanschaf, de opbrengst en teruggave van de belasting. Heb je geen geschikt eigen dak of wil je geen zonnepanelen op je eigen dak? Dan is ‘Zon op andermans dak’ misschien een oplossing.
Aardgasvrij wonen
Denk je na over een aardgasvrije woning? Dat hoeft niet in één keer. Begin eerst met isoleren. Het vervangen van de cv-ketel is pas de laatste stap. Het stappenplan aardgasvrij van Milieu Centraal helpt je om slimme keuzes te maken.
Het Energieloket
Bij het Energieloket in Tiliander kun je terecht voor advies en vragen over bijvoorbeeld energiebesparing en het isoleren van je huis. Kijk voor meer informatie op Dec Oisterwijk. Het Energieloket is een samenwerking tussen gemeente Oisterwijk en de Duurzame Energie Coöperatie (DEC-Oisterwijk).
Op Verbeterjehuis vind je informatie over energiebesparingsmogelijkheden. Op de website Energielabel kun je het energielabel van je huidige of toekomstige huis controleren.
Slim omgaan met water
We maken in Nederland steeds vaker lange periodes van droogte mee. Dat heeft gevolgen voor de natuur en voor ons drinkwater. Aan de andere kant is er steeds meer sprake van wateroverlast bij flinke buien. Daarom moeten we slim omgaan met ons water en het riool.
Ligt er in jouw straat een aparte voorziening voor afvoer van regenwater? Sluit dan jouw regenpijp en andere regenwaterafvoer hierop aan. In plaats van afvoer naar de rioolwaterzuivering gaat dit water direct de droge grond in of wordt het afgevoerd via sloten en rivier. Zo voorkomen we samen dat het riool overstroomt tijdens hevige regen.
Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Dat levert veel voordelen op: een warmer huis, een lagere energierekening en een beter klimaat. Maar kan het in jouw huis? Hoeveel betaal en bespaar je precies? En waar moet je op letten? Je leest er alles over op de website van milieucentraal.
Let op: Er kunnen misschien beschermde dieren verblijven in jouw spouw. Dat kan geen kwaad, alleen mag je niet zomaar je spouw laten isoleren. Je moet dan eerst onderzoek laten doen door een deskundige en een ontheffing aanvragen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant) via (013) 206 01 00.