Omgevingsplan
Wil je iets veranderen in je leefomgeving zoals het bouwen of verbouwen van een woning? Of ergens een winkel of café openen? Kijk eerst of je plannen in het Omgevingsplan van het gebied passen.
Het omgevingsplan is de opvolger van onder andere de bestemmingsplannen. Dit (tijdelijke) omgevingsplan zetten we stapsgewijs om tot een volledig omgevingsplan, dat uiterlijk in 2032 klaar is. Uiteindelijk komt alles wat te maken heeft met je leefomgeving terug in het Omgevingsplan. Hierin staat waar gebouwd of verbouwd mag worden en hoe grond en gebouwen gebruikt mogen worden. Ook staan in het omgevingsplan regels over bijvoorbeeld geluid, bodem en duurzaamheid. Het omgevingsplan gemeente Oisterwijk vind je in het Omgevingsloket.
Omgevingsloket
In het Omgevingsloket kun je het omgevingsplan van de gemeente Oisterwijk inzien en opzoeken welke regels er gelden voor jouw locatie. Is er iets niet duidelijk? Neem dan contact op met de bouwbalie van de gemeente Oisterwijk via (013) 529 13 11.
Hoe vind je het omgevingsplan voor jouw locatie?
- Open het omgevingsloket of ruimtelijkeplannen.nl en klik op "Regels op de kaart"
- Voer een adres of naam van het plan in en klik op zoeken
Wat je moet weten
- In het omgevingsplan staat wat er in een bepaald gebied mag worden gebouwd of verbouwd en hoe de grond en de gebouwen gebruikt mogen worden.
- Iedereen moet zich houden aan het omgevingsplan: inwoners, bedrijven, instellingen, maar ook wij als gemeente
- Als je wilt bouwen of verbouwen heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. De aanvraag omgevingsvergunning wordt onder andere getoetst aan de regels van het omgevingsplan. Het is dus handig om van tevoren te checken of jouw plan aan deze regels voldoet.
- Het is mogelijk dat jouw plan niet binnen het omgevingsplan past. In dat geval wordt er beoordeeld of er van de regels afgeweken kan worden.
Invloed uitoefenen
Een omgevingsplan komt volgens een vaste procedure tot stand. Je kunt daar invloed op hebben.
- Voor we het omgevingsplan wijzigen stellen we eerst een ontwerp-omgevingsplan op. Dit ontwerp-omgevingsplan ligt 6 weken ter inzage. We publiceren dat in de Nieuwsklok en op officiëlebekendmakingen.nl. Op onze website staan de bekendmakingen van ontwerpomgevingsplannen van de laatste 6 weken.
- In de ter inzage periode kun je jouw reactie geven op het plan. Dit noemen we een zienswijze indienen.
- De gemeenteraad stelt het omgevingsplan vast. Een wijziging van een omgevingsplan treedt in werking op de dag waarop 4 weken zijn verstreken sinds de dag waarop de gemeente het besluit bekend heeft gemaakt.
- Je kunt geen bezwaar maken tegen delen van het omgevingsplan die al eerder zijn vastgesteld.
Berichten over uw buurt
Door je aan te melden voor Berichten over uw buurt krijg je automatisch de bekendmakingen van plannen in je mailbox.