Reglement van Orde gemeenteraad Oisterwijk 2025
Reglement van Orde gemeenteraad Oisterwijk 2025
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
In dit reglement wordt verstaan onder:
- a.
- b.
- c.
- d.
- e.
- f.
- g.
- -
- -
- h.
- i.
- j.
- k.
- l.
- m.
- n.
- o.
- p.
raadsplein: een raadscommissie, ingesteld op basis van artikel 82 van de wet, die bijeenkomsten belegt, die kunnen bestaan uit meerdere sessies en waar raads- en commissieleden met elkaar, met inwoners en andere belanghebbenden, overige geïnteresseerden, het college en de burgemeester het gesprek voeren over raadsvoorstellen, die naar verwachting binnenkort op de agenda van de raadsvergadering staan vermeld;
- q.
- r.
- s.
- t.
- u.
- v.
- w.
- x.
- y.
- z.
- aa.
Artikel 3 Onderzoek geloofsbrieven en proces-verbaal centraal stembureau en beëdiging raadsleden
- 1.
- 2.
Deze commissie onderzoekt de geloofsbrieven en de daarop betrekking hebbende stukken van de nieuw benoemde raadsleden en brengt vervolgens advies uit aan de gemeenteraad over de toelating tot de gemeenteraad van de nieuw benoemde raadsleden. Indien van toepassing wordt van een minderheidsstandpunt melding gemaakt in het advies.
- 3.
Na een gemeenteraadsverkiezing onderzoekt deze commissie tevens het proces-verbaal van het centraal stembureau. De commissie brengt op basis van het onderzoek advies uit aan de gemeenteraad over de rechtmatigheid van de verkiezingen. Dit gebeurt in de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling na de gemeenteraadsverkiezingen.
- 4.
- 5.
Artikel 4 Benoeming wethouders
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
De voorzitter geeft, voordat de gemeenteraad een wethouder benoemt, opdracht tot het uitvoeren van een ‘risicoanalyse integriteit’ van de kandidaat wethouder. Over de conclusie van de analyse brengt de voorzitter een openbaar verslag uit aan de gemeenteraad. De risicoanalyse en het bijbehorende rapport zijn niet openbaar.
Artikel 6 Sessievoorzitterspool
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
Een lid van de sessievoorzitterspool kan te allen tijde ontslag nemen door hiervan schriftelijk mededeling te doen aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag gaat direct in, tenzij het betreffende lid een andere datum van ontslag heeft vermeld in de mededeling. In dat geval gaat het ontslag in met ingang van de vermelde datum.
Hoofdstuk 2 Agendacommissie en presidium
Artikel 14 Verhindering en afwezigheid
Bij afwezigheid of verhindering kunnen fractievoorzitters zich laten vervangen door een ander raadslid uit hun fractie.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
De agenda en bijbehorende vergaderstukken van het presidium zijn openbaar. De voorzitter van het presidium kan voorafgaand aan een vergadering beslissen dat de agenda en/of vergaderstukken niet openbaar zijn. Hij kan ook beslissen dat een gedeelte van de agenda en/of vergaderstukken niet openbaar zijn. In dit geval zijn de artikelen in Hoofdstuk Va van de wet van toepassing.
- 8.
In geval de voorzitter een beslissing heeft genomen als bedoeld in de laatste en voorlaatste volzin van het vorige lid, kan het presidium besluiten dat de agenda en/of de vergaderstukken of een gedeelte daarvan, alsnog openbaar worden. Een dergelijk besluit wordt genomen in de vergadering waarop de agenda en/of vergaderstukken betrekking hebben.
- 9.
De vergadering van het presidium is openbaar, tenzij het presidium anders beslist. Het presidium kan ook beslissen dat een deel van de vergadering openbaar is. De voorzitter, de griffier en één of meer leden van het presidium kunnen hiertoe een voorstel doen. In dat geval zijn de artikelen van Hoofdstuk Va van de wet van toepassing.
- 10.
- 11.
Hoofdstuk 3 Raadsvergaderingen
PARAGRAAF 3.1 DE VOORBEREIDING
- 1.
- 2.
In spoedeisende gevallen kan de voorzitter na het verzenden van een schriftelijke oproep, na overleg met het presidium, een aanvullende agenda opstellen. Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor aanvang van de raadsvergadering, wordt de aanvullende agenda kenbaar gemaakt aan de raadsleden. Op dat moment zijn eventuele aanvullende of gewijzigde stukken ook voor de raadsleden inzichtelijk via het raadsinformatiesysteem.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
Artikel 17 Ter inzage leggen van stukken
- 1.
Stukken die ter toelichting van de onderwerpen of voorstellen op een agenda dienen, worden gelijktijdig met het verzenden van de schriftelijke oproep openbaar op het raadsinformatiesysteem geplaatst. Als na het verzenden van de schriftelijke oproep stukken op het raadsinformatiesysteem worden geplaatst, wordt hiervan mededeling gedaan aan de raadsleden en zo mogelijk door middel van een openbare kennisgeving.
- 2.
- 3.
Artikel 22 Deelname aan beraadslagingen door anderen
Onverminderd artikel 21 eerste en tweede lid van de wet, kan de gemeenteraad besluiten dat anderen mogen deelnemen aan de beraadslagingen.
- 1.
Na de opening van de openbare raadsvergadering kunnen aanwezige inwoners en belanghebbenden, gezamenlijk gedurende maximaal 30 minuten, het woord voeren over geagendeerde onderwerpen. Elke spreker krijgt maximaal vijf minuten het woord. De voorzitter verdeelt de spreektijd evenredig over de sprekers als er meer dan zes sprekers zijn.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
- 8.
Na het sluiten van de beraadslagingen en voordat de gemeenteraad tot stemming overgaat, kunnen raadsleden hun voorgenomen stemgedrag toelichten.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
- 8.
Een raadslid dat zich bij het uitbrengen van zijn stem vergist, kan deze vergissing herstellen tot het volgende raadslid heeft gestemd. Bemerkt het raadslid zijn vergissing pas later, dan kan deze, nadat de voorzitter de uitslag van de stemming bekend heeft gemaakt, aantekening vragen van zijn vergissing. Dit brengt geen verandering in de uitslag van de stemming.
- 9.
- 10.
PARAGRAAF 3.4 VERSLAGLEGGING EN INGEKOMEN STUKKEN
Artikel 30 Verslagen en besluitenlijsten
- 1.
- 2.
Uit de besluitenlijst blijkt in ieder geval:
- a.
- b.
- c.
- d.
- e.
een overzicht van het verloop van elke stemming met vermelding, bij hoofdelijke stemming, van de namen van de raadsleden die voor of tegen stemden onder aantekening van de namen van de raadsleden die zich, overeenkomstig de wet, van stemming hebben onthouden of zich bij het uitbrengen van hun stem hebben vergist;
- f.
- g.
- h.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
PARAGRAAF 3.5 BESLOTEN VERGADERINGEN
Artikel 32 Toepassing reglement op besloten vergaderingen
Op besloten raadsvergaderingen is dit reglement van overeenkomstige toepassing voor zover dat niet strijdig is met het besloten karakter van de vergadering. Hoofdstuk Va van de wet is hierop van toepassing.
Artikel 34 Opheffen geheimhouding
Als de gemeenteraad op grond van artikel 89 vierde lid van de wet voornemens is de geheimhouding van aan de gemeenteraad verstrekt informatie op te heffen wordt, als het orgaan dat de geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, daarover in een besloten vergadering met het desbetreffende orgaan overleg gevoerd. Hoofdstuk Va van de wet is hierop van toepassing.
Artikel 36 Amendementen en subamendementen
- 1.
Amendementen en subamendementen worden schriftelijk/digitaal bij de voorzitter ingediend voor het sluiten van de beraadslagingen van een voorstel waarop deze betrekking hebben, tenzij de voorzitter oordeelt dat mondelinge indiening volstaat. Bij voorkeur uiterlijk om 12.00 uur op de dag voorafgaande aan de raadsvergadering.
- 2.
- 3.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Nadat het college schriftelijk wensen en bedenkingen ter kennis van de gemeenteraad heeft gebracht of kenbaar heeft gemaakt hiertoe niet te zullen overgaan, dan wel nadat de in het tweede lid gestelde termijn is verlopen, wordt het voorstel door de voorzitter op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering geplaatst. Als de schriftelijke oproep hiervoor reeds verzonden is, wordt het voorstel op de agenda van de daaropvolgende raadsvergadering geplaatst.
Artikel 41 Schriftelijke vragen
- 1.
- 2.
De griffier brengt de vragen die voor 17.00 uur zijn ingediend, dezelfde dag van indiening via het raadsinformatiesysteem ter kennis van de overige raadsleden, het college en de burgemeester. Vragen die na 17.00 uur zijn ingediend worden de dag daaropvolgend via het raadsinformatiesysteem ter kennis gebracht van de overige raadsleden, het college en de burgemeester.
- 3.
- 4.
- 5.
De vragensteller kan bij schriftelijke beantwoording in het vragenhalfuur van de eerstvolgende raadsvergadering en bij mondelinge beantwoording in dezelfde raadsvergadering, nadere inlichtingen vragen over het door het college of de burgemeester gegeven antwoord, tenzij de gemeenteraad anders besluit.
- 1.
In dit artikel wordt verstaan onder ‘technische vragen over een raadsvoorstel’: technische vragen over een raadsvoorstel, de bijlagen bij een raadsvoorstel en andere door het college of de burgemeester aan de gemeenteraad aangeboden vergaderstukken die op de agenda van een bijeenkomst van het Raadsplein, de Raadsontmoeting en/of de raadsvergadering staan.
- 2.
- 3.
- 4.
De griffier brengt de vragen die voor 17.00 uur zijn ingediend, dezelfde dag van indiening via het raadsinformatiesysteem ter kennis van de overige raadsleden, het college en de burgemeester. Vragen die na 17.00 uur zijn ingediend worden de dag daaropvolgend via het raadsinformatiesysteem ter kennis gebracht van de overige raadsleden, het college en de burgemeester.
- 5.
Beantwoording van technische vragen geschiedt voor 16.00 uur op de dag voorafgaande aan de bijeenkomst van het Raadsplein of de Raadsontmoeting doch uiterlijk binnen twee weken na de bijeenkomst van het Raadsplein of de Raadsontmoeting. De beantwoording geschiedt schriftelijk tenzij de vragensteller expliciet om een mondelinge beantwoording verzoekt.
- 6.
- 7.
Nagekomen technische vragen over raadsvoorstellen worden door het college of de burgemeester beantwoord voor 10.00 uur op de dag waarop de raadsvergadering plaatsvindt waarin het betreffend raadsvoorstel voor besluitvorming voorligt. In geval een raadsvoorstel niet op de concept agenda van een raadsvergadering staat, wordt de nagekomen vraag beantwoord binnen veertien dagen na indiening.
- 8.
- 9.
- 10.
- 11.
- 12.
- 1.
- 2.
Raadsleden die tijdens het vragenhalfuur vragen willen stellen, dienen deze vragen uiterlijk om 12.00 uur voor de dag van de raadsvergadering in te leveren bij de griffier. Indien tijdens de raadsvergadering geen antwoord kan worden gegeven, worden de vragen uiterlijk binnen twee weken na de raadsvergadering schriftelijk beantwoord.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
Hoofdstuk 5 Raadsplein en Raadsontmoeting
PARAFRAAF 5.1 ALGEMENE BEPALINGEN
- 1.
- a.
raadscommissie Raadsplein, waar raads- en commissieleden met elkaar, met inwoners, met het college en de burgemeester het gesprek voeren over raadsvoorstellen, die naar verwachting binnenkort op de agenda van de raadsvergadering staan met als doel het voorbereiden van de besluitvorming door de gemeenteraad.
- b.
- a.
- 2.
- 3.
- 4.
Artikel 47 Ondersteuning door commissieleden
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
- 7.
De commissie bedoeld in het vorige lid onderzoekt, voordat tot benoeming wordt overgegaan, of de kandidaat voldoet aan de vereisten zoals bedoeld in het vijfde lid van dit artikel en vraagt het kandidaat-commissielid een verklaring omtrent het gedrag zoals bedoeld in artikel 28 van de ‘Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens’ te overleggen.
- 8.
- 9.
Artikel 48 Zittingsduur commissieleden
Het commissielidmaatschap eindigt:
- a.
- b.
- c.
- d.
als het commissielid ontslag neemt. Een commissielid kan dit te allen tijde doen door hiervan schriftelijk mededeling te doen aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag gaat direct in, tenzij het betreffende commissielid een andere datum van ontslag heeft vermeld in de mededeling. In dat geval geldt de vermelde datum als ontslagdatum;
- e.
- f.
- g.
PARAGRAAF 5.4 BIJEENKOMSTEN EN SESSIES
Sessies tijdens bijeenkomsten van het Raadsplein en de Raadsontmoeting kunnen worden geopend ongeacht het aantal aanwezige deelnemers of raads- en commissieleden. Er is geen vergaderquorum.
- 1.
Een sessie tijdens een bijeenkomst van het Raadplein of de Raadsontmoeting kan inhouden, een advies aan de gemeenteraad, bijvoorbeeld om een raadsvoorstel al dan niet als hamerstuk aan te merken. Bij het uitbrengen van dit advies besluiten de aanwezige raads- en commissieleden op voorstel van de sessievoorzitter.
- 2.
PARAGRAAF 5.5 BESLOTEN BIJEENKOMSTEN EN SESSIES
Artikel 60 Toepassing hoofdstuk op besloten bijeenkomsten en sessies
Op besloten (sessies tijdens) bijeenkomsten van het Raadsplein en de Raadsontmoeting is dit hoofdstuk van overeenkomstige toepassing voor zover dat niet strijdig is met het besloten karakter van de sessie of bijeenkomst. Hoofdstuk Va van de wet is hierop van toepassing.
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet of bij twijfel omtrent de toepassing van dit reglement, beslist de gemeenteraad op voorstel van de voorzitter.