Bijstandsuitkering: u bent 27 jaar of ouder

Een bijstandsuitkering vraagt u online aan via www.werk.nl. Hier schrijft u zich ook in als werkzoekende. Bel na de aanvraag binnen 2 werkdagen naar de gemeente.

Een uitkering op grond van de Participatiewet (PW), oftewel de bijstandsuitkering, kunt u vanaf uw 18e aanvragen bij de gemeente waar u woont. U leest de voorwaarden waar u aan moet voldoen op de pagina bijstandsuitkering.

Een bijstandsuitkering aanvragen

Bent u 27 jaar of ouder? Zet dan de volgende stappen:

  • Vraag een bijstandsuitkering aan op www.werk.nl. U heeft voor het invullen uw DigiD inlogcode nodig. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u zich voor een bijstandsuitkering ook melden bij het UWV Werkplein Midden-Brabant: Burgemeester Brokxlaan 1680, 5041 SG Tilburg.
  • Schrijf u in als werkzoekende op www.werk.nl. Op deze website vult u het aanvraagformulier in. Ook hiervoor heeft u DigiD nodig.
  • Heeft u het aanvraagformulier online verzonden? Bel dan binnen 2 werkdagen naar de gemeente. Dit kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur. Bent u bij het UWV langs geweest, dan sturen zij het aanvraagformulier naar de gemeente door. U hoeft zelf niets te doen.
  • U wordt nu uitgenodigd voor 3 workshops. Deze gaan over de rechten en plichten die bij de uitkering horen. Ook krijgt u hulp bij het zoeken naar betaald werk. Het is de bedoeling dat u naar alle workshops gaat.
  • Na de 3e workshop hoort u binnen 8 weken van de gemeente of u recht heeft op een bijstandsuitkering.