Gemeente Oisterwijk

Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018

Op woensdag 21 maart 2018 zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Oisterwijk. U bepaalt als kiezer mee hoe de lokale politiek er de komende regeerperiode uitziet. U vindt hier alle informatie over de kandidaten, de verkiezingsprogramma's, het stemmen en na de verkiezingen natuurlijk de uitslagen.

Stemmen met de stempas

Ook dit jaar kunt u, net als tijdens de vorige verkiezingen, stemmen met de stempas. Met deze stempas mag u in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente Oisterwijk gaan stemmen. Op uw stempas staat wel het adres van een stemlokaal bij u in de buurt maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Als het u dus beter uitkomt om in een ander stemlokaal te stemmen dan kan dat. In totaal kunt u kiezen uit 13 stemlokalen in Oisterwijk en Moergestel. Uiterlijk 7 maart moet u de stempas hebben ontvangen.

Volmachtstem

Kunt u op 21 maart niet zelf naar het stembureau komen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Op de achterkant van de stempas vult u de naam in van degene die voor u gaat stemmen. Deze persoon moet wel in de gemeente Oisterwijk wonen en tegelijkertijd de eigen stem uitbrengen. U geeft degene die voor u stemt een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee. 

Er is ook een downloadbaar formulier 'verzoek om bij volmacht te mogen stemmen (PDF, 43 kb) '. Dit formulier vult u in als u geen stempas heeft, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent. Stuur het ingevulde formulier voor 16 maart naar de gemeente. De persoon die u machtigt, krijgt een volmachtbewijs en hoeft dan bij het stemmen geen kopie van uw legitimatiebewijs te laten zien. Alle voorwaarden voor het stemmen bij volmacht staan in het document 'bepalingen stemmen bij volmacht (PDF, 31 kb) '.

Waar kunt u stemmen

 1. Raadhuis, De Lind 56 in Oisterwijk
 2. Zorgcentrum De Vloet, Vloeiweg 85 in Oisterwijk
 3. Atelier De Krekul, Nicolaas van Eschstraat 30 in Oisterwijk
 4. Basisschool de Tovervogel, Terburghtweg 1A in Oisterwijk
 5. Kerkhovense Molen, Langvennen-Oost 120 in Oisterwijk
 6. Brede School de Bunders, Frans Halsstraat 34 in Oisterwijk
 7. Ontmoetingscentrum de Coppele, Prunusstraat 69 in Oisterwijk
 8. 2College Durendael, Van Kemenadelaan 5 in Oisterwijk
 9. Basisschool de Molenhoek, Postelein 2 in Oisterwijk
 10. Wijkcentrum Pannenschuur, Lavendel 9 in Oisterwijk
 11. Voormalig OBS de Bienekebolders, Bosstraat 1 in Moergestel
 12. Cultureel Centrum Den Boogaard, Sint Jansplein 5  in Moergestel 
 13. Park Stanislaus, Kloosterdreef 3 in Moergestel

Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Openingstijden stembureaus

U kunt op 21 maart vanaf 7.30 uur tot 21.00 uur op de stembureaus terecht. Klokslag 21.00 uur gaan de stembureaus echt dicht. Dan wordt meteen gestart met het tellen van de stemmen. Dat gaat met de hand, dus het kan wel even duren voordat de uitslag bekend is.

Programmavergelijking Nieuwsklok

In de Nieuwsklok van 15 maart staat een programmavergelijking: daarin hebben de vijf partijen zes thema's uitgekozen waar zij hun standpunten over dat thema toelichten in iedere keer maximaal 50 woorden.

Uitslagenavond

Op 21 maart bent u vanaf 21.15 uur welkom in de Tiliander aan de Spoorlaan in Oisterwijk. Daar kunt u, samen met de kandidaten, horen hoe de gemeente Oisterwijk heeft gekozen. De stemmen worden met de hand geteld dus het zal laat in de avond zijn voordat alle uitslagen binnen zijn.

Lovo zorgt voor een live-verslag van deze uitslagenavond, dus u kunt vanuit de bank in uw huiskamer alles meemaken.