Paspoort

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Iedereen moet het paspoort zelf aanvragen én afhalen. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar bij de receptie van het gemeentekantoor. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Een paspoort is wereldwijd geldig.

Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak

Kosten

  • Paspoort 18 jaar en ouder (10 jaar geldig): € 74,75
  • Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig): € 56,55
  • Extra kosten voor een spoedaanvraag: € 50,90
  • Zakenpaspoort: € 74,75

Regelen

Het afhalen van uw paspoort doet u zonder afspraak bij de receptie van het gemeentehuis.

Meenemen

Bij de aanvraag van een paspoort neemt u het volgende mee:

  • al uw reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heeft u geen reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee
  • 1 pasfoto in kleur, waar u goed op lijkt (géén schoolfoto!). De foto mag op het moment van de aanvraag maximaal 6 maanden oud zijn. De fotograaf kent de vereisten voor een pasfoto
  • geld: het paspoort betaalt u bij de aanvraag contant of met pin

Voor kinderen jonger dan 18 jaar neemt u daarnaast mee:

Kan of wil 1 van de ouders geen toestemming geven? U vraagt vervangende toestemming aan bij de rechtbank in Breda.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 13.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag vanaf 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra. Vervanging van een verloren of gestolen paspoort kan enkele dagen langer duren.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Bel ons: (013) 529 13 11. 

Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u bij ons een verklaring van vermissing. Houd er rekening mee dat de normale levertijd van 5 dagen bij vermissing niet altijd gegarandeerd is.

Mocht u uw paspoort weer vinden, dan meldt u dit altijd bij ons: (013) 529 13 11. U kunt het gevonden paspoort niet meer gebruiken.

Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw paspoort in het buitenland verdwenen, doe dan aangifte bij de politie in het buitenland (voor uw reisverzekering).

Voorkom fraude met een kopie van uw paspoort

Geef nooit zomaar uw paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Op de website van de Rijksoverheid leest u wat u kunt doen om misbruik te voorkomen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat vaak het kind een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene kan dit problemen geven bij de douane.

Op de website van het ministerie van Defensie vindt u de brief voor toestemming. Daar staat ook welke documenten u nodig heeft.