Open Monumentendag 10 september

Zondag 10 september was de Open Monumentendag. Het thema van 2017 is ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Ook is de monumentenprijs uitgereikt.

Monumentenprijs 2017

Wethouder Ina Batenburg reikt de monumentenprijs 2017 uit aan de eigenaren van de fabrikantenwoning aan de Nicolaas van Eschstraat

In totaal zijn in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom zo’n 250 monumenten. Dit jaar reikte wethouder Ina Batenburg de monumentenprijs uit aan het fabrikantenhuis aan de Nicolaas van Eschstraat. Eigenaren Yorg Vermeulen en Sander van Riel namen de prijs in ontvangst. De prijs gaat altijd naar een eigenaar van 1 van die 250 monumenten die zich heeft ingezet voor onderhoud, instandhouding en /of verbetering van een monument. Of naar iemand die zich heeft ingezet voor het behoud van monumenten in het algemeen.

Thema: Boeren, Burgers en Buitenlui

‘Boeren, burgers en buitenlui!’ Met deze uitroep trok een stadsomroeper vroeger de aandacht van het publiek. Daarmee werden meteen alle doelgroepen aangesproken. Het thema wijst op de verbinding die mensen met elkaar hebben. Op economisch en cultureel gebied. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, grondstoffen, handel en volksvermaak. Ook gebouwen hebben hiermee te maken, zoals boerderijen, pakhuizen, winkels en brouwerijen. Het thema leent zich voor het vertellen van verhalen. Verhalen worden dan ook onderdeel van het programma.

Deelnemende monumenten

Tijdens de Open Monumentendag waren 8 monumenten open voor publiek:

  • Raadhuis, De Lind, Oisterwijk
  • Woonhuis, Spoorlaan 64, Oisterwijk
  • Woonhuis, Burgemeester Verwielstraat 49, Oisterwijk
  • Diaconiehuisjes en kerk, Kerkstraat 58, 60, 62, 64, Oisterwijk
  • Pastorie van kerk St. Petrus Banden, Kerkstraat 95, Oisterwijk
  • Kerkhovense Molen, Langvennen Oost 12, Oisterwijk
  • Boerderij/woonhuis, Heikant 8, Moergestel
  • Joodse begraafplaats, Hondsbergselaan, Oisterwijk

Programmaboekje

U kunt het programmaboekje Open Monumentendag Oisterwijk 2017 (PDF, 3.389 kb)  downloaden.

Facebookpagina

Meer informatie over de Open Monumentendag vindt u op de Facebookpagina:

open monumentendag oisterwijk 2017