Verkiezingen Oisterwijk: op wie stem je

08 oktober 2020

Vrijdag 9 oktober was het dan zover: alle partijen en kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november zijn bekendgemaakt!

Tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau werden alle kandidatenlijsten en kandidaten bekendgemaakt en de lijsten genummerd. Dat laatste was nog even spannend, want met 2 nieuwe partijen die deelnemen aan de komende verkiezingen, moest er geloot worden om lijstnummer 6 en 7. De toekenning van de eerste 5 lijstnummers was al bepaald. Die is namelijk op basis van het aantal stemmen dat de betreffende partijen bij de vorige verkiezingen hebben behaald. De partij die het grootste aantal stemmen had, krijgt nu lijstnummer 1. De partij daarna krijgt lijstnummer 2. Zo wordt er verder genummerd tot en met lijst 5.

Op wie kan ik stemmen

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oisterwijk op 18 november doen 7 partijen mee:

Je stemt niet alleen op een partij, maar ook op een kandidaat op de lijst. In de week van 9 november ontvang je de kandidatenlijst in de brievenbus. Hierop staan de politieke partijen én de kandidaten waarop je kunt stemmen. Weet je niet precies op welke partij en kandidaat je wilt stemmen? Op de websites van de partijen vind je meer informatie over de partijen en hun plannen. Op 12 november vind je in de Nieuwsklok daarnaast een overzicht waarin de partijen elk 5 belangrijke thema’s uitlichten. Daarnaast lanceert de gemeente binnenkort de stemhulp Kieskompas, die je kan helpen bij het kiezen op welke partij je stemt. 

Waarom op 18 november al gemeenteraadsverkiezingen

Vanwege de opsplitsing van buurgemeente Haaren per 1 januari 2021, zijn de verkiezingen in onze gemeente eerder dan de gemeenteraadsverkiezingen op andere plekken in het land. Op 18 november mogen kiesgerechtigde inwoners van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom én Haaren naar de stembus om samen een nieuw gemeenteraad te kiezen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen ook eens op onze webpagina over de gemeenteraadsverkiezingen.