‘Vergeten’ planten bij vijver op de Lind

09 juli 2019

In september 2018 is de vijver op de Lind in haar oude glorie hersteld. Maar wat nog miste was de beplanting in en rondom de vijver. En daar is iets bijzonders mee.

Na het herstel van de vijver is 1 van onze medewerkers van de buitendienst aan de slag gegaan met een zogenoemd beplantingsplan. Hij heeft daarvoor onderzoek gedaan naar het verleden van de vijver. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het oorspronkelijke ontwerp van de vijver en de aanleg van het bijbehorende groen is gedaan door John Bergmans (1892-1980). Bergmans was een Oisterwijkse tuinarchitect, die ook betrokken is geweest het natuurtheater, Staalbergven en verschillende villatuinen in ons dorp.

In oorspronkelijke staat

Rondom en in de gerenoveerde vijver staan nu planten en bloemen helemaal in de stijl van Bergmans. Neergezet in de originele plantenvakken. Het gaat om ‘vergeten’ soorten zoals de Spierstruik, Kamperfoelie, Bruidsbloem, Dwergmispel en de Voorjaarszonnebloem. Dat maakt dat de vijver er nu weer uitziet, zoals deze oorspronkelijk was bedoeld.

Ontwerper

John Bergmans was plantendeskundige, kweker, auteur over tuinplanten en tuin- en parkontwerper. In Noord-Brabant en Limburg ontwierp hij voor de industriële en burgerlijke elite. Hij legde tuinen aan voor bedrijven en gemeenten en richtte parken en plantsoenen in.