Resultaten pilot Persoonlijke Gezondheidscheck in wijk Westend

16 april 2018

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Eind 2017 werden de resultaten van de pilot Persoonlijke Gezondheidscheck in de wijk Westend bekend. De pilot wordt niet verder ingezet in de gemeente omdat de respons laag was en omdat niet duidelijk is wat het effect van de check is.

Lage respons

Ondanks promotie via verschillende kanalen bleek de respons op de Persoonlijke Gezondheidscheck in Westend laag: 12%. Het aantal bleek onvoldoende om representatieve conclusies te trekken over de gehele wijk. Daarnaast werd met de check niet duidelijk of mensen echt actie hebben ondernomen om hun gezondheid te verbeteren. Enkele deelnemers hebben na advies in de check contact opgenomen met de huisarts. Vanwege de lage respons en de hoge kosten van het instrument, besluit de gemeente de check niet in te zetten in de rest van de gemeente.

Resultaten Westend

Van de respondenten bleek ongeveer de helft dankzij de check meer gemotiveerd geraakt om aan de slag te gaan met de gezondheid. Ze gaven aan het voornemen te hebben meer te bewegen, gezonder te eten en gewicht te verliezen. Risico’s onder de respondenten bleken naast een risicovol gewicht: stress, roken, verkeerde voeding en een sterk verhoogde bloeddruk.

Vervolgacties rondom gezondheid

Wethouder Peter Smit: “De gemeente wil kijken welke extra activiteiten in de wijk opgezet kunnen worden die zich richten op een betere gezondheid en leefstijl van de inwoners. Het is ontzettend belangrijk dat mensen aan de slag gaan met hun gezondheid. Het creëren van bewustzijn heeft echter meer tijd nodig. Daarbij moeten we aansluiten bij de behoefte die er in de wijk is. De activiteiten moeten een aanvulling zijn op de activiteiten die op dit moment al plaatsvinden. Dit wordt in samenhang met het project ‘Natuurlijk Gezond’ verder onderzocht.” Lees meer over ‘Natuurlijk Gezond’ op www.natuurlijkgezondoisterwijk.nl.

Wat is de Persoonlijke Gezondheidscheck?

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een online vragenlijst met als doel inwoners meer inzicht te geven in hun leefstijl en gezondheid. Deelnemers ontvingen na het invullen van de vragenlijst een persoonlijk advies om zelf, of met behulp van zorg-, sport- en/of welzijnsorganisaties in de buurt, aan de slag te gaan met hun gezondheid.