Persoonlijk bericht van burgemeester Hans Janssen

04 juni 2020

Beste inwoners van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom,

Wat ben ik trots op jullie! We gaan door een enorme crisis met grote onzekerheden. De manier waarop u (jij) invulling geeft aan de vele maatregelen is bewonderenswaardig. Het is een verdienste van jullie allemaal dat sinds 11 mei de maatregelen wat zijn versoepeld en dat dat per 1 juni weer een beetje verder gebeurde.

Het kabinet heeft een routekaart uitgestippeld. We mogen steeds wat meer. Maar het blijft hard nodig dat we drukte vermijden en 1,5 meter afstand houden. En dat we zoveel mogelijk thuiswerken, geen handen schudden, onze handen vaak en goed wassen en bij lichte klachten thuis blijven. De versoepeling van de maatregelen vraagt nog veel aandacht. Niet alles is altijd even duidelijk. Wij doen er alles aan om onze inwoners zo goed mogelijk te informeren. En we merken dat die inwoners en onze instellingen en ondernemers ons goed weten te vinden. We denken graag mee maar het blijft spannend en we moeten ons aan de regels houden. Want de vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander. Het is belangrijk begrip te hebben en houden voor elkaar.

Ik realiseer me dat er een enorm beroep wordt gedaan op ons geduld. Het openen van de basisscholen en het opstarten van de sportactiviteiten voor kinderen en jeugd heeft wat lucht gegeven. De meeste ondernemers die hun zaak gesloten hebben moeten houden, kunnen langzaam zo goed en zo kwaad als het gaat het werk weer oppakken. De golf van besmettingen neemt af. Onze zorgprofessionals kunnen weer wat op adem komen. Maar niet voor iedereen is er het gevoel van opluchting. Ik denk bijvoorbeeld aan onze ouderen in verzorgingshuizen die nog steeds weinig of geen bezoek mogen ontvangen. Aan kinderen die in een onveilige thuissituatie zitten en daar nu nog meer dan normaal de dupe van worden. Aan mensen bij wie werk en inkomen onder druk staan. Er schuilt verborgen leed achter voordeuren van onze gemeente. Daar sluiten we onze ogen niet voor. We helpen waar we kunnen of we verwijzen door naar de betrokken hulpinstanties.

Mijn medeleven gaat uit naar mensen die een dierbare hebben verloren. Of die zelf ziek zijn of zijn geweest en hard werken aan een moeizaam herstel. Voor hen en voor u vraag ik: hou vol! Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Hans Janssen,
burgemeester