Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Oisterwijk

22 januari 2020
Meer over Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Oisterwijk

Op zondag 26 januari om 17.30 uur ontsteekt burgemeester Hans Janssen samen met rabbijn Albert Ringer het monument Levenslicht bij het bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom is van 26 januari tot en met 1 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op verschillende locaties in de gemeente.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo¬caust. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Ontsteken van het monument Levenslicht

Op zondag 26 januari om 17.30 uur wordt het monument Levenslicht ontstoken bij het bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg in Oisterwijk. Vervolgens wordt het Levenslicht op wisselende plaatsen ontstoken, elke dag van 17.30 tot 21.00 uur. Elke avond worden de namen van de Joodse slachtoffers genoemd. Leden van het gemeentebestuur van Oisterwijk en vrijwilligers worden uitgenodigd bij toerbeurt te waken bij het Licht. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 1 februari.  

Locaties

  • Zondag 26 januari: Bevrijdingsmonument Gemullehoekenweg in Oisterwijk
  • Maandag 27 januari: kiosk op de Lind in Oisterwijk
  • Dinsdag 28 januari: Kerkplein, grasveld voor de Petruskerk in Oisterwijk
  • Woensdag 29 januari: Baaneind 12 in Heukelom
  • Donderdag 30 januari: Centrale Hal van de Leerfabriek in Oisterwijk
  • Vrijdag 31 januari: voor het Station in Oisterwijk
  • Zaterdag 1 februari: St. Jansplein in Moergestel

Op zaterdag 1 februari om 21.00 uur zal burgemeester Hans Janssen op het St. Jansplein in Moergestel kort stilstaan bij de afsluiting van het monument. De Werkgroep struikelstenen en gemeente Oisterwijk nodigen inwoners van harte uit om het Levenslicht te bezoeken en stil te staan bij de slachtoffers.