Molenveld Moergestel: waterberging en speelveld

20 november 2019
Meer over Molenveld Moergestel: waterberging en speelveld

Aan de Molenbeemd in Moergestel, op de hoek van de Schoolstraat en de Scheerman, is vlakbij de molen een nieuw speelveld aangelegd.

Na de bouw van de woningen werd er aanvankelijk een vijver aangelegd. Deze vijver was nodig voor de opvang van water bij hevige regenbuien. Omwonenden gaven aan deze vijver onveilig te vinden. Wethouder Dion Dankers: “we hebben de signalen van bewoners gehoord en zijn samen met hen aan de slag gegaan met een geschikte oplossing. Ik ben blij dat dat gelukt is en we nu 2 belangrijke zaken in een pilot hebben weten te combineren.”

Oplossing

Uiteindelijk is besloten het hele veld te verlagen. Hierdoor is er een groot speelveld ontstaan, dat minder diep is dan de oorspronkelijke vijver. Alleen bij echte hevige regen komt het veld blank te staan en dient het veld als waterberging. Het voorkomt dan dat er water de omliggende woningen binnenstroomt. Door een goede bewerking van de grond, zorgen we ervoor dat het water snel kan wegtrekken. Na de regenbui kan er dus weer snel op gespeeld worden door de kinderen! Wethouder Dion Dankers: “Het gaat hier om een situatie die we nog niet kennen in onze gemeente. Daarom noemen we het ook een pilot: we gaan ervan uit dat deze oplossing werkt, maar het moet zich in de praktijk nog wel bewijzen.”

Samen met bewoners

Het ontwerp van het nieuwe speelveld is samen met bewoners gemaakt en ondertussen aangelegd. Ook de inrichting rondom het terrein is aangepast. Zo is het bushokje weggehaald en zijn de containers verplaatst naar een nieuwe locatie aan de Scheerman. Binnenkort starten we met de aanleg van het groen. Zo wordt het veld ingezaaid en komt er beplanting aan de rand. Ook wordt binnenkort het speeltoestel geplaatst, dat samen met de bewoners is gekozen.