Maatregelen voor Fire-Up na brand in opslagruimte

21 september 2019

De gemeente Oisterwijk heeft vanmiddag overleg gevoerd met de directie van Fire-Up over te nemen maatregelen nadat weer brand was uitgebroken in een opslagruimte. Burgemeester Janssen heeft zich bij het maken van deze afspraken laten bijstaan door adviseurs van de veiligheidsregio Midden- en West Brabant.

Gisteren en vannacht ontstond brand in een opslagruimte bij het bedrijf Fire-Up in Oisterwijk. Dat is voor de gemeente Oisterwijk aanleiding geweest om vandaag in overleg met de directie van Fire-Up te komen tot maatregelen om te voorkomen dat dit weer kan gebeuren. De maatregelen zijn in eerste instantie om direct in te grijpen. Nader onderzoek moet uitwijzen welke stappen nog meer moeten worden genomen.

Maatregelen

Het productieproces van het bedrijf Fire-Up, dat zich specialiseert in de productie van milieuvriendelijke aanmaakblokjes, houtskool en briketten, is per direct stilgelegd. Daarnaast is de aanwezige voorraad uit het pand gehaald om de omgeving en het pand zelf te beschermen en om een nieuwe brand te voorkomen. Bij de voorraad is 24 uur per dag een gediplomeerde brandwacht/beveiliger aanwezig met een eigen blusvoorziening om direct in te kunnen grijpen als dat nodig mocht zijn. De brandweer is op de hoogte van de situatie.
Op korte termijn worden containers geplaatst om de tabletten luchtdicht en omgevingsveilig op te slaan. De containers worden geplaatst op een veilige afstand tot de omliggende panden en het eigen pand. Totdat de containers geplaatst zijn, is dus een brandwacht aanwezig. Welke maatregelen op de lange termijn nodig zijn, wordt onderzocht.

De ondernemer heeft toegezegd om maandag de omliggende bedrijven te informeren over de stand van zaken.