Gemeente verkoopt voormalig clubgebouw RKSV Oisterwijk aan scouting

07 oktober 2020

Afgelopen dinsdag heeft het college besloten het voormalige clubgebouw van RKSV Oisterwijk te verkopen zodat Scouting Oisterwijk zich hierin kan vestigen. Al sinds hun vertrek uit de wijk Waterhoef in 2009, is de scouting op zoek naar een nieuwe thuisbasis. Met het besluit van het college komt er duidelijkheid voor de scouting en haar leden. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad instemt met het investeringsbudget dat nodig is om het gebouw klaar te maken voor gebruik.

Voormalig clubgebouw

Met de herinrichting van het sportpark Den Donk en de fusie van de 3 Oisterwijkse voetbalclubs, is het voormalige clubgebouw van RKSV Oisterwijk leeg komen te staan. Het pand is geschikt voor de activiteiten van de scouting, mede dankzij het beschikbare buitenterrein. De scouting en stichting Verenigingsbouw De Nieuwe Burght, de stichting die zich inzet voor nieuwe huisvesting voor de scouting, hebben in gesprekken met de gemeente kenbaar gemaakt het gebouw over te willen nemen. Het college heeft hiermee ingestemd.

Budget

In 2013 besloot de gemeenteraad dat moest worden gezorgd voor huisvesting voor de scouting en dat hiervoor € 300.000,- beschikbaar werd gesteld. Voordat de scouting het gebouw kan betrekken, is nog wel een verbouwing nodig. Via de begroting wordt de gemeenteraad gevraagd om € 100.000,- beschikbaar te stellen voor de nodige verbouwingskosten en juridisch advies. Met de overname, heeft de gemeente als eigenaar geen kosten meer aan het onderhoud van het gebouw of kosten voor de eventuele sloop.

Bestemming voor de toekomst

Wethouder Dion Dankers is blij met het besluit: “het mes snijdt hier duidelijk aan twee kanten. De scouting heeft eindelijk zicht op een definitieve nieuwe plek en wel op een prachtige en centrale locatie in Oisterwijk. Daarnaast heeft de gemeente zicht op een volledige en duurzame invulling van het voormalige clubgebouw. Vraag en aanbod komen hier mooi samen.” Naast de scouting zal ook het gemeentelijk team dat de sportvelden onderhoudt zich in het pand vestigen. De scouting zal de accommodatie daarnaast verhuren aan (maatschappelijke) organisaties, om de exploitatie rendabel te maken. 

Besluitvorming

De gemeenteraad neemt op 29 oktober, met de behandeling van de begroting, een besluit over de benodigde ophoging van het investeringsbudget voor de huisvesting van de scouting. Bij een positief besluit kunnen de nodige overeenkomsten worden getekend en gaat de stichting aan de slag met de verbouwing van het pand.