De schouders er weer onder, samen tegen corona!

26 augustus 2020

Beste inwoners,

Wat had ik u graag gemeld dat het nog steeds de goede kant op gaat. Dat we de coronapandemie in ieder geval in Nederland hebben bezworen. Helaas is dat nog niet het geval. De afgelopen weken is het aantal besmettingen weer toegenomen. Op dit moment lijkt het nog niet zo hard te gaan als aan het begin van de coronacrisis. Dat is een lichtpuntje in de onzekere tijd die we nog niet achter ons hebben gelaten. Want de realiteit is dat het virus snel weer om zich heen kan grijpen. Ik doe daarom een dringend beroep op u: blijft u zich houden aan de adviezen van het RIVM en volg de aangegeven maatregelen op.

Ik kan mij voorstellen dat mijn oproep wat zwaar op u overkomt. Maar ik neem u graag even mee terug in de tijd. Toen eind februari de eerste besmetting in Nederland werd bevestigd, was dat even schrikken. Tegelijkertijd was er landelijk de hoop dat het virus in de kiem gesmoord kon worden. We werden met z’n allen wat voorzichtiger, maar er waren niet direct grote maatregelen: het “gewone” leven ging door. Het aantal besmettingen liep in de daaropvolgende weken echter snel op. Met alle gevolgen van dien. U heeft daarop alle zeilen bijgezet om de verspreiding van het virus tegen te gaan: u bleef thuis, hield uw kinderen (noodgedwongen) thuis, u werkte vanuit huis, annuleerde feestjes en samenkomsten. Ondernemers sloten (tijdelijk) de deuren, maakten hun zaak coronaproof, annuleerden evenementen en bijeenkomsten. Houd afstand, vermijd drukte, was je handen: het zat bij iedereen goed tussen de oren. En het had effect, tot grote opluchting van ons allemaal.

Met de versoepelingen lieten we de teugels stukje bij beetje vieren. Best begrijpelijk ook: na de spanning van de voorbije periode is er behoefte aan samenzijn, aan ontspanning en gezelligheid. Helaas blijkt nu dat we de teugels wat teveel hebben laten vieren: het aantal besmettingen neemt weer toe. Ook in onze gemeente. We hebben een zware tijd achter de rug. Het virus heeft levens geëist en slachtoffers gemaakt op allerlei vlakken. Laten we er met z’n allen de schouders onder blijven zetten om te voorkomen dat het virus weer om zich heen grijpt. Volg de maatregelen op, houdt u zich aan de adviezen. Voor uzelf, uw naasten en uw omgeving. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Ik blijf op u rekenen!

Hans Janssen
burgemeester