Cameratoezicht heeft resultaat

29 januari 2019
Meer over cameratoezicht heeft resultaat

In 2018 is in onze gemeente cameratoezicht ingevoerd om de veiligheid van inwoners en bezoekers van de gemeente te verhogen. De eerste ervaring is positief. Dankzij het cameratoezicht werden verschillende overtreders op heterdaad betrapt en kon handhaving of de politie ingrijpen.

Sinds 2018 is er cameratoezicht bij het station en in het centrum (De Lind, Dorpsstraat, Stationstraat en Burgemeester Verwielstraat). Voor de jaarwisseling zijn ook in het Lindepark camera’s opgehangen. Inmiddels hangen er 13 camera’s in Oisterwijk. Sinds de tweede week van oktober worden de camerabeelden live bekeken in de cameratoezichtsruimte in Tilburg. Hierin werken we dus samen met de gemeente Tilburg.

We hebben de successen op een rij gezet:

  • Tasjesdieven opgepakt in oktober 2018
  • Winkelier maakt melding van winkeldiefstal en dief wordt vervolgens met behulp van cameratoezicht aangehouden
  • 2 fietsendieven op heterdaad aangehouden bij station. Aantal fietsendiefstallen in Oisterwijk in 2018 tot en met oktober: 77, in november 2 en in december 2
  • De cameratoezichtruimte zag dat er vuurwerk werd afgestoken door een paar jongens in het Lindepark. De politie is meteen ingeschakeld en een paar minuten later zijn de jongeren staande gehouden en de ouders geïnformeerd.

Positief effect op veiligheid

Burgemeester Hans Janssen is naar aanleiding van de eerste ervaringen positief: “Ik constateerde eerder al een groot draagvlak onder inwoners voor cameratoezicht. De resultaten tot nu toe tonen aan dat het toezicht inderdaad bijdraagt aan de veiligheid”.