Begroting 2025 gemeente Oisterwijk: Krachtig koers houden

donderdag 26 september 2024

Het college van Oisterwijk heeft besloten de begroting voor het jaar 2025 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. De begroting 2025 is meerjarig sluitend met in 2025 een verwacht positief resultaat van € 1.535.000. Met het Ravijnjaar in zicht legt het college een concept begroting aan de raad voor waarin besparingen zijn opgenomen door middel van het reëel begroten. Om onze ambities waar te maken ontkomen we er niet aan om eenmalig de tarieven voor OZB niet woningen extra te verhogen.

Het college constateert dat de uitvoering van het bestuursakkoord ‘Gezamenlijk perspectief over grenzen heen’ na 3,5 jaar in deze raadsperiode al een eind op weg is. Plannen en projecten worden samen met inwoners en partners vormgegeven. De inzet op dorpsplannen en de versterking van participatieprocessen zijn daarbij belangrijk. Net als de aanpak waarbij de gemeenteraad met plus- en topdossiers aangeeft welke behandelroute gevolgd moet worden en wat daarbij de eigen rol van de raad is.

Verbindend besturen

Leidraad voor het college is verbindend besturen. Regionaal gebeurt dat in GHO verband (Goirle-Hilvarenbeek-Oisterwijk) vooral bedrijfsmatig en binnen Hart van Brabant op tal van thema’s waaronder de energie- en klimaatopgave, de opvangtaakstelling, inkoop van zorg en ondersteuning en planning van verkeers- en vervoerprojecten.

Lokale opgaven

Lokaal staan we in verbinding met partners die inwoners wegwijs maken in het aanbod van zorg en welzijn. Met jongerenwerk is een ontmoetingsplek gebouwd, het Sociaal Huis heeft een nieuw onderkomen. Voor Den Domp en de herontwikkeling van het Mgr. Bekkersplein zijn concrete plannen ontwikkeld. En ook voor de P.I. School Hondsberg zetten we stappen.

Er ligt een doordachte basis voor onze opgaven in wonen, werken en recreëren en zeker ook voor behoud en versterking van de natuur in onze dorpen en oostelijk Tilburg. Met name wonen heeft zowel lokaal als nationaal veel aandacht. Met projecten als Oostelvoortjes II, Moergestel Noord, Boeke Heesters, Beekdalpark en de Kartonnagefabriek zijn flinke stappen gezet voor alle soorten woningbouw.

Het college houdt krachtig koers bij het uitvoeren van de afspraken uit het bestuursakkoord. Wethouder Anne Cristien Spekle: “De begroting die we aanbieden aan de raad is op orde. Het weerstandsvermogen is uitstekend. Hier ligt een goede basis om deze raadsperiode en de jaren daarna verder te werken aan de uitvoering van de vele, soms complexe opgaven die we als lokale overheid op ons af zien komen. Keuzes maken is daarbij onze kerntaak, draagvlak opbouwen onze drijfveer.”

Besluitvorming over de begroting 2025 vindt plaats door de gemeenteraad op 7 november 2024.