Eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast. We werken hard aan bestrijding, maar kunnen de rups niet helemaal tegenhouden. Scholen, kinderdagverblijven, het Staalbergven, fietspaden en sportterreinen geven we voorrang bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Kies voor de optie overlast dieren - processierups

Bestrijding van de eikenprocessierups doen we op verschillende manieren. Als de eikenprocessierups net uit het ei komt, heeft het nog geen brandharen. Dat is het juiste moment om de rups te bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Als dat goed lukt, gaan de rupsjes dood. Dat betekent dat we in het hoogseizoen (mei en juni) minder rupsen met brandharen hebben én dat er volgend jaar minder eitjes zijn. We spuiten het bestrijdingsmiddel met een zogenoemde nevelspuit. In de nevel zit een bacteriepreparaat. Dit middel gaat op de bladeren van de boom zitten en als de rupsen hier genoeg van eten, gaan ze dood. Het middel is alleen schadelijk voor rupsen, niet voor mensen of andere dieren. Nadeel is wel dat ook andere rupsen doodgaan van het middel. Daarom bestrijden we in gebieden met beschermde vlindersoorten niet.

Bestrijding hoogseizoen

Lastig bij preventieve bestrijding is dat de periode dat de rups geen brandharen heeft, maar kort is. En als de nesten hoog in de boom zitten, is het moeilijk om die plekken goed  te bereiken. Het lukt dus niet om alle rupsen aan te pakken. Daarom gaan we in het hoogseizoen ook door met bestrijding. Met industriële zuigers zuigen we rupsen en (oude) nesten op. Vanaf de grond en met behulp van hoogwerkers.

Locaties bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding doen we vooral in de buurt van scholen, kinderopvang, bejaardentehuizen, het Staalbergven, recreatiegebieden en sportvelden, locaties waar evenementen worden gehouden, doorgaande fiets- en wandelroutes. Preventieve bestrijding doen we op plaatsen waar veel (kwetsbare) mensen komen en waar in de afgelopen jaren veel nesten zaten. In natuurgebiedengebied en op bijvoorbeeld zandpaden bestrijden we niet. We weten op basis van voorgaande jaren waar de rups veel zit. Toch helpt het ons als we meldingen krijgen waar er veel overlast van de de rups is. Wij kunnen dan goed meten waar de druk hoog is. Geef dit door via onze webpagina 'Melding maken'. Kies voor de optie 'overlast dieren' en dan 'processierups'.

In het overzicht hieronder staan op alfabetische volgorde alle straten waar we preventief bestrijden:

Straat
Aboomsestraat
Akkerstraat
Akkerweg
Allemansven
Baerdijk
Baksevenweg
Bedrijfsweg
Beekersberg
Berkenlaan
Blankemansweg
Bosweg
Bremlaan
Broekzijde
Burghtweidepad
De Hanenberg
De Laerweye
De Logt
De Nedervonder
Donkhorst
Driehuizerweg
Durendaaldreef
Eikenven
Esschebaan
Floraweg
Frans Halsstraat
Fransebaan
Gaspeldoornstraat
Gasthuisstraat
Gemullehoekenweg
Goyaardsdijk
Groenstraat
Haarenseweg
Heiligenboom
Heirbaan
Heistraat
Heizenschedijk
Herengoedstraat
Herstalsedijk
Hertgangseweg
Heukelomsebaan
Heusdensebaan
Heukelomseweg
Heuveldwarsstraat
Heuvelstraat
Hild
Hildsven
Hoevensestreeg
Hoog Heukelom
Jan van Eijckstraat
Kerkhovenbaan
Kerkhovensestraat
Kivitslaan
Klompven
Kollenburgsebaan
Koningsvaren
Krijtenbogtstraat
Laag Heukelomseweg
Laarakkerweg
Lage Logtsedijk
Langendonksedijk
Langvennen-Noord
Leypad
Logtsebaan
Masperstraat
Merodelaan
Moergestelseweg
Molenacker
Molenakkerstraat
Molenbaan
Molenstraat
Nijverheidsweg
Oirschotsebaan
Oirschotseweg
Oisterwijksebaan
Oisterwijkseweg
Opslag
Pannenschuurlaan
Parklaan
Pijnendijk
Prunustraat
Raadhuisstraat
Reedijk
Rootven
Scheibaan
Schijfstraat
Sebrechtsedijk
Servennenstraat
Spoordijk
Sportlaan
Spreeuwenburgerweg
Sprendlingenstraat
Stokeind
Stokske
Stroomdalpad
Tilburgseweg
Tulderbaan
Van Rijckevorsellaan
Van Tienhovenlaan
Vennelaan
Vincent van Goghstraat
Vloeiweg
Waterhoefstraat
Waterhoefweg
Wierdsmalaan
Wolvensteeg
Zandstraat
Zelt
Zoom
Zwarte Wegje

Natuurlijke bestrijding

We hebben op verschillende locaties in Oisterwijk nestkastjes voor vogels opgehangen. Vogels, maar ook allerlei insecten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups doordat ze die eten. De koolmees is bekend, maar ook de koekoek, wielewaal en specht eten de rups als die groot is (en brandharen heeft). Kleinere vogels zoals winterkoning, roodborst en pimpelmees eten juist de eitjes van de rups. Verder worden de rupsen, poppen en vlinders ook gegeten door insecten, spinnen en vleermuizen. Je krijgt meer insecten door meer variatie in de beplanting en vogels help je door nestkastjes op te hangen. Zorg dan wel voor wat struikjes eronder of vlakbij, dat is belangrijk voor de dekking van de pas uitgevlogen vogeltjes en goed voor de biodiversiteit.

Wat kun jij doen

Zorg dat jouw (voor)tuin vogelvriendelijk is en veel verschillende bomen en planten heeft. Heb jij eikenbomen in jouw straat? Leg daar niet jouw zakken met PMD-afval onder. De medewerkers van de afvalstoffendienst kunnen dan last krijgen van de brandharen. Weten wat je kunt doen bij gezondheidsklachten? Kijk op de website van de GGD www.rupsen.info. Wil je juist meer algemene informatie over rups en de bestrijding? Kijk dan op de website www.processierups.nu.