Onderscheidingen

Kent u iemand uit de gemeente Oisterwijk die een onderscheiding verdient? U kunt hem of haar daarvoor voordragen bij de gemeente. Er zijn 2 soorten onderscheidingen: de koninklijke onderscheiding en de gemeentelijke onderscheiding.

Onderscheiding aanvragen? Neem eerst contact op met de gemeente

Neem voordat u een aanvraag voor een onderscheiding doet, eerst contact op met de gemeente via (013) 529 13 11. U hoort dan in grote lijnen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn om voor een onderscheiding in aanmerking te komen. Zo voorkomt u teleurstellingen en weet u zeker dat het verzoek op de juiste manier in behandeling wordt genomen.

Koninklijke onderscheidingen

Informatie over Koninklijke onderscheidingen staan op www.lintjes.nl. Naast algemene informatie staat hier ook het formulier waarmee u iemand aandraagt. De Koninklijke onderscheiding wordt 1 keer per jaar tijdens de lintjesregen uitgereikt. Houd er rekening mee dat de procedure ongeveer een half jaar duurt.

U kunt ook op een ander tijdstip dan de Lintjesregen iemand laten onderscheiden. Dit heet 'bij Bijzondere gelegenheid'. Ook deze aanvraag duurt ongeveer een half jaar.

Formulieren

Gemeente Oisterwijk
medewerker onderscheidingen
Postbus 10101
5060 GA Oisterwijk

Gemeentelijke Onderscheidingen

Een gemeentelijke onderscheiding is voor personen, instellingen of verenigingen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Oisterwijkse gemeenschap. De volgende soorten gemeentelijke onderscheidingen zijn er:

 • Gouden legpenning gekoppeld aan ereburgerschap:
  voor Oisterwijkers die 25 jaar of langer 1 of meerdere bestuursfuncties of maatschappelijke functies vervullen of hebben vervuld
 • Zilveren legpenning:
  voor personen of bedrijven die zich langdurig en op uitzonderlijke wijze voor de gemeente Oisterwijk hebben ingezet
 • Gemeentelijke blijk van waardering:
  voor personen en instellingen of verenigingen waar een blijk van waardering van de gemeenschap op z'n plaats is
 • Gemeentelijke Parel:
  voor personen en instellingen of verenigingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de promotie van Oisterwijk als dé Parel van Brabant

Een onderscheiding kunt u niet voor uzelf aanvragen. Dit moet een ander voor u doen. Gemeentelijke onderscheidingen worden niet rond Koningsdag uitgereikt, maar op een ander passend moment zoals een jubileum of afscheid. Zorg ervoor dat u de aanvraag minimaal 2 maanden van tevoren instuurt. Download het aanvraagformulier (PDF, 39 kb)  en vul het in. Het ingevulde formulier stuurt u naar gemeente@oisterwijk.nl of per post naar:

Gemeente Oisterwijk
Medewerker onderscheidingen
Postbus 10101
5060 GA Oisterwijk