Omgevingsvergunning

Gaat u bouwen, verbouwen of iets slopen? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning heeft u DigiD nodig.

Zeker weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Doe de vergunningscheck via www.omgevingsloket.nl. U weet meteen of u een vergunning aan moet vragen.

Vooroverleg

Wilt u niet meteen een definitieve aanvraag doen, maar eerst weten of uw plan haalbaar is? Dan kunt u 2 dingen doen:

  • Een conceptaanvraag via www.omgevingsloket.nl. Kies voor aanvraag/melding, geef in de aanvraag op het 1e blad duidelijk aan dat het om een conceptaanvraag gaat. U heeft DigiD nodig. Voor een conceptaanvraag betaalt u legeskosten. Het bedrag hangt af van uw plan. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.
  • Een principeverzoek via de gemeente als uw bouwplan niet in het bestemmingsplan past. Meer informatie leest u op de pagina ‘principeverzoek bouwplan’.

Omgevingsvergunning aanvragen

Komt uit de vergunningscheck dat u toch een omgevingsvergunning aan moet vragen? Doe dit via www.omgevingsloket.nl. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning heeft u DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven) nodig.

Kosten omgevingsvergunning

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaalt u legeskosten. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van uw plan. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Behandeling aanvraag omgevingsvergunning

Uw aanvraag omgevingsvergunning wordt binnen 8 weken behandeld. Deze periode kan eenmalig maximaal 6 weken worden verlengd. Ingewikkelde aanvragen hebben een langere behandelperiode van maximaal 6 maanden. Dit soort ingewikkelde aanvragen ligt 2 keer ter inzage.

Extra regels voor bouwobjecten

Er zijn nog een aantal extra regels waar u eventueel mee te maken kan krijgen bij de bouw of verbouw. Het gaat dan om bijvoorbeeld het plaatsen van een bouwcontainer op openbare grond. In Nadere regels voor bouwobjecten gemeente Oisterwijk 2016 leest u deze extra regels.