Omgevingsvergunning

Ga je bouwen, verbouwen of iets slopen? Dan heb je misschien een omgevingsvergunning nodig.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning hebt je DigiD nodig.

Zeker weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Doe de vergunningscheck via www.omgevingsloket.nl. Je weet meteen of je een vergunning aan moet vragen.

Vooroverleg

Wil je niet meteen een definitieve aanvraag doen, maar eerst weten of jouw plan haalbaar is? Dan kun je 2 dingen doen:

  • Een conceptaanvraag via www.omgevingsloket.nl. Kies voor aanvraag/melding, geef in de aanvraag op het 1e blad duidelijk aan dat het om een conceptaanvraag gaat. Je hebt DigiD nodig. Voor een conceptaanvraag betaal je legeskosten. Het bedrag hangt af van jouw plan. Neem voor meer informatie contact met ons op.
  • Een principeverzoek via ons als jouw bouwplan niet in het bestemmingsplan past. Meer informatie lees je op de pagina ‘principeverzoek bouwplan’.

Omgevingsvergunning aanvragen

Komt uit de vergunningscheck dat je toch een omgevingsvergunning aan moet vragen? Doe dit via www.omgevingsloket.nl. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning hebt je DigiD (particulieren) of eHerkenning (bedrijven) nodig.

Kosten omgevingsvergunning

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je legeskosten. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van jouw plan. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Behandeling aanvraag omgevingsvergunning

Jouw aanvraag omgevingsvergunning wordt binnen 8 weken behandeld. Deze periode kan eenmalig maximaal 6 weken worden verlengd. Ingewikkelde aanvragen hebben een langere behandelperiode van maximaal 6 maanden. Dit soort ingewikkelde aanvragen ligt 2 keer ter inzage.

Extra regels voor bouwobjecten

Er zijn nog een aantal extra regels waar u eventueel mee te maken kan krijgen bij de bouw of verbouw. Het gaat dan om bijvoorbeeld het plaatsen van een bouwcontainer op openbare grond. Op onze webpagina 'bouw- of verbouwplannen' lees je meer over die extra regels. In de Nadere regels voor bouwobjecten gemeente Oisterwijk 2016 staat alle officiële informatie.