Forensenbelasting en toeristenbelasting

Heeft u een gemeubileerde woning in Oisterwijk, maar staat u niet ingeschreven? En is de woning meer dan 90 dagen per jaar voor u beschikbaar? Dan betaalt u forensenbelasting. Bezoekt u Oisterwijk en overnacht u op een plek waar u voor moet betalen? Dan betaalt u toeristenbelasting.

Forensenbelasting

Forensenbelasting wordt opgelegd aan personen die meer dan 90 dagen per belastingjaar voor zichzelf of zijn/haar gezin een ‘gemeubileerde’ woning beschikbaar houden. De belastingplichtige heeft geen hoofdverblijf binnen de gemeente Oisterwijk. Verhuurt u de woning, dan moet toeristenbelasting worden betaald.

Woningen

Een woning, met vastgestelde WOZ-waarde, maar ook een stacaravan, chalet of eenvoudig vakantiehuisje, wordt gezien als een gemeubileerde woning voor de forensenbelasting. Van een ‘gemeubileerde woning’ is sprake wanneer de woning geschikt is voor enigszins duurzame, menselijke bewoning. Er moeten meubels, een toiletgelegenheid, wasgelegenheid, kookgelegenheid en stookgelegenheid aanwezig zijn. Daarnaast moet er aansluiting zijn voor elektriciteit, water en gas.

Tarieven forensenbelasting

Het tarief hangt af van de WOZ-waarde:
Eigenaren van gemeubileerde woningen zonder vastgestelde WOZ-waarde betalen €290,75.
Eigenaren van gemeubileerde woningen met een vastgestelde WOZ-waarde betalen:

  • bij een WOZ-waarde lager dan €75.000: €290,75
  • bij een WOZ-waarde tussen €75.000 en - €250.000: €317,95
  • bij een WOZ-waarde tussen €250.000 en €550.000: €529,90
  • bij een WOZ-waarde hoger dan €550.000: €794,90

Toeristenbelasting

Bent u geen inwoner van de gemeente Oisterwijk, maar overnacht u hier en betaalt u voor de plaats waar u overnacht? Dan heft de gemeente toeristenbelasting. Dit is €1,50 per persoon, per nacht.

Bent u eigenaar van een stacaravan of een ander verplaatsbaar kampeeronderkomen zoals tent, vouwwagen of kampeerauto? En staat deze op een vaste standplaats? Dan betaalt u per jaar €290,75 toeristenbelasting.